Skip to content

Zorgen wegnemen

Onzekere tijden: 3 tips om zorgen weg te nemen bij je medewerkers

De kranten staan vol met berichten over prijsstijgingen en inflatie. Dit doet wat met mensen, ook op de werkvloer. Misschien vragen ze zich af of ze hun vaste lasten binnenkort nog kunnen betalen, dat vreet energie. Als werkgever of leidinggevende kun je meer doen dan je denkt om zorgen en onrust weg te nemen:

1. Praat geregeld met je medewerkers
Maak er een gewoonte van om met je mensen te praten over hun dagelijks leven. Zo kom je erachter wat er speelt. Bij wie. En wat je eventueel kunt doen. Loop wat vaker binnen, drink een kop koffie of thee samen. Als je weet dat iemand ook mantelzorger is, vraag je bijvoorbeeld hoe het gaat met dat familielid. En of je medewerker het nog redt. Om te helpen hoef je meestal geen enorme inspanningen te doen. Vaak is oprechte interesse al voldoende om iemand op de been te houden.

2. Compenseer indien mogelijk wat er ontbreekt
Op dit moment worstelen veel mensen met hun financiële situatie. Dit heeft een enorme impact op hun levensgeluk en gezondheid. En op hoe zij presteren. Om hulp vragen is vaak een te grote stap. Sommige van ‘onze’ werkgevers hebben budgetcoaches ingeschakeld om hun medewerkers inzicht en rust te geven op het gebied van hun financiën. Anderen geven hun personeel maandelijks een extra bedrag vanwege de gestegen energieprijzen. Je zou kunnen onderzoeken welke handreiking jouw organisatie kan doen.

3. Creëer met elkaar een duidelijke stip aan de horizon
Waar veel onzeker is, bieden duidelijkheid en ‘meedoen’ houvast. Openheid over belangrijke ontwikkelingen in de organisatie is daarom essentieel. Je doelen en aanpak communiceren en hierbij de input van je medewerkers meenemen, maakt dat ze een stootje kunnen hebben. Ze voelen zich dan namelijk betrokken bij het hogere doel waar met elkaar aan gewerkt wordt.

Renske van de Kar
Bedrijfspsycholoog & Vertrouwenspersoon

Kom in contact met onze specialisten

Ontdek hoe MindSign jouw organisatie kan ondersteunen om mentale gezondheid op de kaart te zetten. Neem vandaag nog contact met ons op over de strategische oplossingen die we kunnen bieden. Samen creeëren we een gezondere en productievere werkomgeving.