Skip to content

Veerkrachtig blijven

Zo help je je medewerkers: 3 tips om veerkrachtig te blijven in roerige tijden

Het zijn roerige tijden, dat merken wij ook in de gesprekken met medewerkers. Een eigenschap die mensen dan hard nodig hebben is veerkracht. Veerkracht helpt je te herstellen na stress of tegenslag. En juist die veerkracht raken veel mensen op dit moment kwijt. Maar er is iets aan te doen. Ook door jou als werkgever of leidinggevende. Drie gouden tips:

1. Bied rustmomenten om van stress te herstellen
Wat veel mensen niet weten, is dat we best wel wat stress kunnen verdragen. Sterker nog, het stelt ons in staat om topprestaties te leveren. Waar het echter vaak mis gaat, is bij het herstellen van stress. Daar nemen we te weinig ruimte voor.

Laat voldoende pauzes nemen de standaard zijn in je bedrijf en langer doorwerken juist niet. Houd in de gaten of medewerkers vrij durven nemen en zichzelf pauze gunnen. Zo niet, ga dan het gesprek aan en stel voor een aantal vrije uren op te nemen of wat eerder naar huis te gaan. Mensen die zich altijd voor meer dan 100% inzetten, presteren uiteindelijk minder en ontwikkelen eerder stressklachten.

2. Zorg dat lastige dingen benoemd mogen worden
Het normaal vinden dat zaken af en toe niet lekker lopen is een groot goed en verlaagt de drempel voor medewerkers om hun zorgen te uiten. Even het ventieltje los kunnen draaien, zorgt direct voor verlichting.

Pak een voorbeeldrol door zelf te benoemen wat je momenteel lastig vindt of waar je mee worstelt.

3. Vraag je medewerkers wat hen motiveert
Mensen met duidelijke ambities die belangrijk voor hen zijn, kunnen goed doorzetten en hun focus houden. Een medewerker die zijn werk betekenisvol vindt en met passie doet, is beter bestand tegen een tijdelijk verhoogde (werk)druk.

Vraag je medewerkers daarom waar ze voldoening uit halen, laat hen weten dat ze waardevol zijn voor de organisatie en benadruk het belang van hun bijdrage aan het grotere geheel.

Renske van de Kar
Bedrijfspsycholoog & Vertrouwenspersoon

Kom in contact met onze specialisten

Ontdek hoe MindSign jouw organisatie kan ondersteunen om mentale gezondheid op de kaart te zetten. Neem vandaag nog contact met ons op over de strategische oplossingen die we kunnen bieden. Samen creeëren we een gezondere en productievere werkomgeving.