Skip to content

Openheid leidinggevende

Ervaringsverhaal: Zo blijf ik zelf goed in de wedstrijd zitten

Natuurlijk was ik me er al een wat langere tijd van bewust, maar nu ik in korte tijd 2 verbouwingen en een verhuizing mocht meemaken, besef ik des te meer hoe belangrijk mijn eigen mentale conditie is. Als je redelijk makkelijk over bepaalde dingen denkt, zoals ik (“Oh dat doen we even”) en dus tijdens je projecten soms voor verrassingen komt te staan, dan is het prettig om de energie te hebben om die verrassingen aan te kunnen.

In het afgelopen half jaar hadden we thuis een verbouwing en de verhuizing en verbouwing van MindSign. Bij de verhuizing verwachtte ik dat we onze spullen in 2 uur wel vanuit de verhuiswagen binnen zouden hebben. Maar dat viel tegen… Zo bleek dat niet alle kasten door het raam of het trapgat konden. En dat de verhuislift er veel langer over deed dan we ingeschat hadden.

En dan sta je dus ineens 5 uur te verhuizen in plaats van 2. Je intussen afvragend of het eigenlijk allemaal wel in de opslag past. Want omdat er nog verbouwd moest worden, gingen we met 2 provisorische werkplekken van start en zouden we een groot deel van het meubilair tijdelijk opslaan. Afijn, ik zal je de details besparen, maar ook bij ons gaat niet alles zonder slag of stoot.

Zulke situaties hebben ook invloed op mij. Ik ken mijn signalen en weet wat me te doen staat als ik op zoek ga naar zoetigheden, wat korter door de bocht ben of me wat minder energiek voel. Ik wandel normaal gesproken een uur per dag, maar in dit soort uitdagende tijden ga ik anderhalf uur op pad. Ik pak een saunaatje of ik trek mezelf terug met een spannend boek, ik ben gek op thrillers. Dan ben ik echt even helemaal van de wereld. Eten doe ik al jaren heel bewust, dus met mijn weerstand zit het wel goed. Verder helpt het mij om in het moment te blijven en om tussendoor af en toe een blik vooruit te werpen: waar werk ik naartoe, hoe ziet het er straks uit?

Maar wat kun jij hier nu mee? Want jij hebt vast je eigen manier al gevonden om met stress en tegenslag om te gaan. Ik wil je vertellen dat goed voor jezelf zorgen nog belangrijker is in lastige tijden. Dat je lichaam aangeeft wat je nodig hebt en dat het werkt om hiernaar te handelen. Als je uitgedaagd wordt, hoef je dat echt niet altijd voor jezelf te houden, je mag je mindere momenten best delen met je medewerkers. Je kunt daarmee zelfs een voorbeeld zijn voor hen.

Ik ben altijd vrij open naar mijn mensen toe en ik geef aan wat ik nodig heb. Je als leidinggevende kwetsbaar opstellen vind ik krachtig en is in mijn visie anders dan zeuren of een negatieve sfeer creëren. Het kan ook alleen als er verbinding, cohesie en vertrouwen is. Het gaat over mens-zijn en je realiseren dat we in ons leven allemaal op de proef gesteld worden. Het is de basis voor een goede mentale conditie en het voorkomen van ziekteverzuim door psychische klachten.

Ik vind het belangrijk dat we toepassen wat we uitdragen. Mijn medewerkers zijn dus ook open over wat ze nodig hebben. De een werkt graag thuis als ze minder hoog in haar energie zit, de ander haalt tussen afspraken door vaker een frisse neus. We geven het aan als we even ongestoord willen doorwerken of beginnen de dag soms wat eerder om aan het einde van de middag nog even te kunnen hardlopen. Het is bij ons gebruikelijk dat je je eigen tijd indeelt, zodat er ook ruimte is om tussendoor eens een boodschapje te doen. Dat helpt ons om optimaal te functioneren. En er mag over gepraat worden als je je wat minder happy voelt. Dat geeft ook al lucht en maakt dat collega’s sneller vragen of ze je kunnen helpen. Je hoeft het niet te verbergen.

Hoe jij zelf ‘in de wedstrijd zit’ straal je ook uit naar je team. Door je hier bewust van te zijn en ernaar te handelen kun je er je voordeel mee doen en verlaag je de drempel voor jouw medewerkers om het aan te geven als het even iets minder gaat.

Hopelijk voel je je geïnspireerd door mijn verhaal. Ik ben benieuwd naar het jouwe.

Sonja Koster

Kom in contact met onze specialisten

Ontdek hoe MindSign jouw organisatie kan ondersteunen om mentale gezondheid op de kaart te zetten. Neem vandaag nog contact met ons op over de strategische oplossingen die we kunnen bieden. Samen creeëren we een gezondere en productievere werkomgeving.