Werken als middel om beter te worden?

Kun je je werk gebruiken als middel om te herstellen van mentale klachten? MindSign vindt van wel. Sterker nog: wij gebruiken het werk om het herstelproces zo duurzaam en snel mogelijk te laten verlopen. We hebben in de afgelopen tien jaar gezien dat het werkt.
Werken als middel om beter te worden

Heel vaak horen we dat mensen vaak thuis gaan zitten en dat het werk zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Dat schijnt zo te horen en lijkt helemaal geaccepteerd te zijn. Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen ”ik heb een burn-out en kan echt pas over drie of vier maanden weer aan het werk. Ik moet eerst bijkomen en goed uitrusten.” 

Deels klopt dit wel: je energieniveau is laag en moet opgeladen worden. Vaak geeft het lichaam aan dat het rust nodig heeft. Een burn-out bijvoorbeeld is, naast mentale uitputting, ook een aanslag op je hele lichaam. Het is van groot belang om goed naar je lichaam te luisteren en te doen wat het nodig heeft. 

Is het wel echt een burn-out?

Opmerkelijk is echter dat het grootste gedeelte van de mensen die denken dat ze een burn-out hebben zeker behoorlijk overvraagd zijn, maar geen vitale burn-out hebben. Het is namelijk lastig om als leek te beoordelen wat er werkelijk aan de hand is omdat je je echt heel naar en uitgeput voelt. 

Daarnaast hebben huisartsen vaak geen tijd of onvoldoende specifieke kennis om vast te stellen wat er nu werkelijk aan de hand is. Het ligt voor de hand om te adviseren rustig aan te doen en even te stoppen met werken. 

Het lijkt alsof we met elkaar hebben afgesproken dat je lang thuisblijft bij mentale klachten. 

Maar is dat wel zo verstandig en klopt het wel?

Blijven werken werkt

In mijn vorige functie als behandelaar gebruikte ik het weer werken c.q. aan het werk blijven ook al om het beter worden te bevorderen. Keer op keer zag ik dat het werkte. Vaak tot verbazing tot anderen. Omdat ik in die functie geen connectie of contact had met het werk van de cliënt was het minder een discussiepunt. De cliënt nam het advies gewoon van mij aan. Ik was immers de onafhankelijke professional.

Nu is dat anders omdat wij ingehuurd worden door de werkgever.

Maar als ik uitleg hoe werk kan helpen om te herstellen kunnen de meeste werknemers dat goed volgen. Bovendien kiest MindSign er bewust voor dat ons enige belang de mentale gezondheid van de werknemer is. Daar is zowel de werknemer als de werkgever bij gebaat.

Blijven werken of werk weer opbouwen kan namelijk echt helpen.

Waarom het werkt

Door te blijven werken houdt je namelijk automatisch ritme. Het “dwingt” je om op een bepaalde tijd op te staan wat goed is omdat te lang in bed blijven het ritme verstoord en slecht slapen in de hand kan werken.

Daarnaast zie je je collega’s en bouw je geen drempelvrees op doordat je een poos niet op het werk bent geweest. Het werkt als afleiding waardoor je de focus op iets anders hebt dan op jezelf en het niet zo goed in je vel zitten.

Er is echter nog een ander voordeel. Als je aan het werk blijft, kunnen wij goed onderzoeken welke taken je energie kosten en welke energie opleveren. Het is belangrijk om die taken te doen die helpen jouw accu te vullen. Wat vind je leuk, welke klussen zorgen voor een glimlach op je gezicht? 

Belangrijke voorwaarden

Als je blijft werken, is het wel belangrijk om korte klussen te doen. Het afronden van taken zorgt namelijk voor voldoening.

Er zijn ook nog een paar andere belangrijke voorwaarden.

Zo is het belangrijk dat je je werk leuk vindt en dat je van mening bent dat dit echt jouw job is. Het contact met collega’s moet goed zijn en zonder (heftige) conflicten. Het werk moet zonder werkdruk en gedoseerd uit te voeren zijn. 

Dat lijkt simpel, maar ervaring leert dat er best veel mensen op de verkeerde werkplek zitten waardoor ze op een bepaald moment zo gefrustreerd raken dat het mentale klachten veroorzaakt.

Roept werken weerstand op?

Wanneer het weerstand oproept om werken te gebruiken om te herstellen dan is er misschien iets anders aan de hand. Is dit wel echt jouw baan? Spelen er andere factoren een rol die ervoor zorgen dat je liever niet op je werk wilt zijn? Hik je er misschien al jaren tegenaan dat je liever iets anders zou willen doen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Of vind je het gewoon spannend om te veranderen?

We halen de angel eruit

Deze zaken moeten goed onder de loep worden genomen en zijn een onderdeel van de gedegen analyse die we uitvoeren om de angel eruit te halen. Waardoor zijn je mentale klachten ontstaan en hoe krijgen we jouw mentale conditie weer op peil? Zonder een goede analyse kan er geen duurzaam herstel plaatsvinden en dat is wel de bedoeling.

Na het werk ontspannen

Na het werk is er nog voldoende tijd om te ontspannen en activiteiten te ondernemen die goed voor jou zijn omdat ze energie geven. Bovendien ontspant het lekkerder als je daarvoor iets nuttigs hebt gedaan. Immers de meeste mensen met een verminderde mentale conditie zijn trouwe hardwerkende medewerkers die zich schuldig voelen dat het niet goed met ze gaat en niet kunnen werken zoals ze dat gewend zijn.

Hoe gaan wij om met COVID-19?