Mentale klachten door verlies

Mentale klachten door verlies
In het leven krijgt iedereen weleens te maken met verlies. Zoals het verlies van een dierbare, je baan, gezondheid of vriendschap. Dit kan zodanig veel impact hebben, dat je in een situatie komt waarin je even niet meer verder kunt.

In de meeste gevallen gaat iemand na een verlies gewoon door. Hij of staat staat vaak niet bewust stil bij wat er gebeurd is. Wel blijft het op de achtergrond aanwezig, wat we ook wel “sluimeren” noemen. 

Als er niet voldoende bij een verlies wordt stilgestaan, kan dat gevolgen hebben. Denk hierbij aan lichamelijke klachten, zoals niet kunnen slapen, eten of grieperig voelen. Ook mentaal kan het negatief uitpakken, zoals je sneller moe en futloos voelen, nergens zin in hebben, emotioneler zijn of snauwerig zijn naar je omgeving.

Samen je verlies een plek geven

Onderdrukte gevoelens kunnen van grote invloed zijn, zodat je stagneert op het werk en/of het dagelijkse leven minder goed aan kunt. In vaktaal zeggen we dan dat je somatische klachten hebt. Je lichaam ‘trapt’ eigenlijk op de rem. Omdat je deze klachten ook lange tijd na een onverwerkt verlies kunt krijgen, zul je misschien in eerste instantie niet (h)erkennen dat dit te maken heeft met het verlies. We noemen dit ook wel uitgestelde rouw. 

Misschien heb je op dit moment het gevoel dat je geen overzicht meer hebt en je wereld op zijn kop staat. Als je herkent waar ik over schrijf, dan is het goed om met iemand te gaan praten. Samen te kijken naar wat voor jou de beste manier is om hier een weg in te vinden en het verlies een plek te geven.

Als ik jou mag begeleiden…

…dan maak ik op basis van jouw situatie een inschatting van de wijze waarop we het samen aan kunnen gaan pakken. Er zijn veel verschillende methodieken, maar ze zijn niet allemaal zinvol voor je. Ik bespreek de mogelijkheden met je. Samen vinden we een aanpak die goed je past.

Zo combineer ik vaak creatieve therapie met rouw en verlies. Dit is bijvoorbeeld helpend als je het verlies geen woorden kunt geven. Creatief aan de slag gaan, is ook zinvol als aanvulling op gesprekken over het verlies. De praktijk wijst uit dat het helend is om verlies te aanschouwen door middel van een kunstwerk dat je gemaakt hebt. Veel mensen krijgen hierdoor meer inzicht in het verlies, zodat ze het beter een plek kunnen geven.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je voor deze aanpak niet creatief hoeft te zijn. Als je totaal geen feeling hebt met materialen of beeldend bezig zijn, dan zetten we dit natuurlijk niet in, maar bewandelen we een andere weg.

Ingeborg Pos

Ingeborg Pos

Hoe gaan wij om met COVID-19?